Вирішено, що ми перестанемо марнувати! Але коли справа доходить до боротьби з відходами вдома, у нас не завжди є правильні реакції… Дізнайтеся всі наші поради та рекомендації, щоб зупинити марнування.
Чи знаєте ви, що кожен француз викидає 80 кг їжі на рік? Економічне та екологічне відхилення! Тут ми пропонуємо вам безліч ідей, як нічого не викидати та боротися з харчовими відходами . Ви вже готували безе? Ми розповімо вам, що робити з яєчними жовтками . У нас навіть є безліч дивовижних рецептів з бадиллям редиски або шкіркою дині, тож ви можете їсти все і нічого не викидати .
Щоб нічого не витрачати даремно, потрібно планувати своє харчування.
Планування меню заздалегідь та складання списку покупок на основі того, що залишилося в холодильнику та шафі, – це справжня економія часу… і грошей! Щоб нічого не викидати, купуйте лише те, що вам потрібно. Коли в супермаркетах розпродажі, перевіряйте терміни придатності та купуйте лише ту кількість, яку може спожити сім’я. Також пам’ятайте, що потрібно заморожувати їжу , коли термін придатності наближається, і у вас залишиться забагато їжі. Коли ви вже біля плити та під час подачі, не відкушуйте більше, ніж можете прожувати; особливо для дітей, відрегулюйте розмір порцій. А якщо залишаються залишки, приготуйте їх!
Як правильно зберігати холодильник
Свіжі продукти, придбані останніми та доставлені додому відповідно до холодового ланцюга , повинні ретельно зберігатися в холодильнику для забезпечення ідеального збереження. Спочатку кладіть продукти, термін придатності яких майже закінчився. Залежно від моделі холодильника, найхолодніша частина може бути зверху або знизу. Кожен вид продуктів повинен зберігатися за певної температури: наприклад, молочні продукти повинні зберігатися при температурі +4°C, а продукти UHT можна зберігати холодними лише після відкриття упаковки. Правильний рефлекс: уважно стежте за часом відкриття та закриття холодильника.
Будьте уважні до термінів придатності
Не всі прострочені продукти слід викидати! DLC стосується терміну придатності (Best Before), дати, після якої продукт не можна вживати. Зазвичай це стосується так званих ультрасвіжих продуктів ( йогуртів , козячого сиру , молока тощо). У цьому випадку, якщо термін придатності минув, продукти не слід вживати. Хоча прострочений йогурт все ще можна приготувати. Щоб переконатися, що він все ще смачний, понюхайте його. Якщо він пахне козячим сиром, його можна викинути. В іншому випадку існує безліч оригінальних рецептів приготування з йогуртом. З іншого боку, DDM , тобто мінімальна дата придатності, раніше відома як дата найкращого споживання (Best Before — BBD ), що виражається словами «Best Before», означає, що після закінчення терміну придатності їжа може втратити всі або частину своїх специфічних якостей (зокрема, сенсорних та поживних), не становлячи небезпеки для людини, яка її споживає. Їжа не є небезпечною: її можна їсти.
⋙ Які продукти можна безпечно вживати після закінчення терміну придатності?
Заморозьте, щоб не викидати
Візьміть за звичку заморожувати продукти, перш ніж викидати їх! Однак пам’ятайте, що не всі продукти можна заморожувати . Крім того, заморожені продукти потрібно розморожувати в холодильнику, а не при кімнатній температурі, щоб уникнути розмноження мікробів. Зачекайте приблизно вісім-десять годин для розморожування та швидко споживайте… ніколи не заморожуючи повторно. Будьте обережні з упаковкою, використовуйте контейнери, які можуть витримувати екстремальні температури, видаліть якомога більше повітря та точно маркуйте їх, включаючи дату. Також пам’ятайте, що продукти збільшуються в об’ємі після заморожування, особливо якщо вони містять багато води.
Правильний рефлекс: застосовуйте метод FIFO : перший прийшов, перший вийшов. Те, що ви поклали першим, має й вийти першим. Таким чином, ротація встановлюється природним чином, і ви не складаєте нові заморожені (або заморожені) продукти поверх старих. Другий рефлекс: індивідуально розподіліть порції (ніколи не заморожуйте 4 стейки разом).
У кожному окремому випадку:
Залежно від продукту, умови зберігання різняться. Ось наші рекомендації.
Цитрусові: їх легко консервувати: просто занурте їх у підсолену воду та лист вербени.
Овочі: Під час приготування їжі у великих кількостях краще уникати додавання спецій. Гарбуз можна використовувати для запікання або супу, або ж приготувати з нього солодкий пиріг . Їх також можна зневоднити, нарізавши тонкими скибочками та висушивши в духовці при температурі 80°C. Це дозволяє зберігати їх від 3 до 6 місяців.
Сухий хліб : не все втрачено! Навіть якщо він сухий, його можна врятувати, промивши під водою, а потім помістивши в духовку на кілька хвилин.
М’ясо: Використання старих методів консервування все ще дозволено. В’ялена в солі качина грудка дуже добре зберігається, якщо її загорнути в харчову плівку.
Молоко : якщо ви споживаєте його мало, ви віддаєте перевагу маленьким ємностям, а не великим (0,5 л проти 1 л).