Готувала б двічі на день, такий смачний і легкий в приготуванні пиріг! Мій один із найулюбленіших рецептів пирога!
Інгредієнти:
Тісто:
- Яйця 2 шт.
- Цукор 100 г
- Ванільний цукор 10 г
- Вершкове масло 50 г
- Олія 80 мл
- Борошно 350 г
- Розпушувач 8 г
Крем:
- Молоко 400 мл
- Яєчний жовток 1 шт.
- Крохмаль кукурудзяний 2 ст. л.
- Цукор 3 ст. л.
- Ванільний цукор 10 г
- Вершки 180 г (33%)
Начинка яблучна:
- Яблуко 1 шт.
- Цукор 1 ст. л.
- Сік 1 лимона
Приготування:
Тісто:
Яйця добре збиваю вінчиком із цукром та ванільним цукром. Люблю дивитися, як суміш світліє і стає пінною. Далі вливаю розтоплене вершкове масло, слідом трохи олії – і знову все перемішую. Просіюю борошно з розпушувачем, щоб тісто вийшло ніжним, і руками замішую його. Воно виходить м’яким, слухняним, зовсім не липне до пальців. Ділю на 2 частини – одна більша, друга менша. Меншу одразу ховаю в пакет і відправляю в морозильну камеру – вона знадобиться для верхнього шару.
Більшу частину викладаю у круглу форму (22–24 см) і роблю високі бортики. Форму з тістом ставлю в холодильник хвилин на 15, хай трохи відпочине.

Крем:
Поки тісто охолоджується, я беру каструлю з товстим дном і вливаю молоко. Додаю жовток, крохмаль, цукор і ще трішечки ванільного цукру. Ставлю каструлю на невеликий вогонь і постійно помішую вінчиком. Крем поступово густішає, стає таким ніжним. Знімаю з вогню, вливаю вершки й одразу перемішую до однорідності.
Начинка яблучна:
Беру велике яблуко, очищаю його від шкірки й ріжу маленькими кубиками. Кладу на суху сковорідку, сиплю трохи цукру й додаю кілька крапель лимонного соку. Тушкую 5 хвилин, помішуючи, поки яблука не стануть м’якими й ароматними. Змішую їх з теплим кремом і викладаю всю цю красу на тісто у формі.

Дістаю з морозильної камери менший шматочок тіста й натираю його на тертці прямо поверх начинки. Ставлю пиріг у духовку, розігріту до 180 °С. Чекаю, поки він підрум’яниться і вкриється золотистою скоринкою. На кухні вже стоїть такий запах, що сусіди, здається, скоро постукають у двері.

Виймаю пиріг, даю йому трохи охолонути і присипаю цукровою пудрою. Виглядає він, як із картинки, а смак – ще кращий. Ставлю чайник і кличу всіх до столу – смачного!
