Блог

Тунець, забруднений ртуттю: чи варто викидати банки Petit Navire?

Чи небезпечне вживання консервованого тунця для вашого здоров’я? Відповідь – так.

Згідно зі звітом, опублікованим у вівторок, 29 жовтня, неурядовими організаціями Bloom та Foodwatch, рівень ртуті, потужного нейротоксину, дуже високий у консервованому тунці, що продається в супермаркетах.

Давайте розглянемо це уважніше.

Після Horsegate (скандалу з кониною у лазаньї Findus у 2013 році) настає Thongate!

У вівторок, 29 жовтня, неурядові організації Bloom та Foodwatch опублікували нищівний звіт про консервований тунець. Зі 148 банок тунця, придбаних у Франції, Німеччині, Англії, Іспанії та Італії, 100% були забруднені ртуттю, потужним нейротоксином. 57% навіть перевищували ліміт 0,3 мг/кг для іншої свіжої риби, а 10% перевищували 1 мг/кг, стандарт, який, як виняток, застосовується до тунця, що продається свіжим.

У Франції бренд Petit Navire (Thai Union Frozen) особливо цінується за рекордний вміст ртуті – 3,9 мг/кг, що в 13 разів вище, ніж в інших видів риби. Але виробник не єдиний, хто носить капелюх осла. «Консерви від приватних брендів, таких як Carrefour та Lidl, також були протестовані, і вони показали високий рівень ртуті», – сказала нам Каміль Доріоз, директор кампаній Foodwatch. То чому ж деякі банки мають вищий рівень ртуті, ніж інші? «Це лотерея!» Це залежить від виловленого тунця – чим він старший, тим більше забруднений, а також від виду та району вилову. «Вміст ртуті варіюється залежно від виду риби», – додає він.

Консервований тунець містить у два-три рази більше ртуті, ніж свіжий.

Тому дві неурядові організації проводять кампанію за зниження порогового значення до 0,3 мг/кг для тунця, аналогічного рівню для інших видів риб. Це поклало б край винятку, який дозволяє Європейському Союзу допускати рівні до 1 мг/кг для свіжого тунця. Причина, яку досі називає влада? Тунець, як і риба-меч та акули, є океанічними хижаками, які харчуються вже зараженою рибою. Отже, вони мають удесятеро більше забруднення ртуттю, ніж менші види, деякі з яких харчуються планктоном. Однак ці аргументи не пояснюють, чому, очевидно, немає стандартів для консервованого тунця, хоча, як зазначається у звіті, консервований тунець втрачає багато води та містить у два-три рази більше ртуті. Концентрованої, ніж у свіжому тунці.

І це не секрет: ртуть – небезпечна речовина. Навіть споживана в невеликих кількостях, вона може спричинити серйозні проблеми з розвитком нервової системи у дітей та вплинути на мозок, серцево-судинну систему, імунну систему, нирки та репродуктивну функцію у дорослих. Цей забруднювач, присутній переважно у газоподібній формі в атмосфері, пов’язаний зі спалюванням вугілля та гірничодобувною діяльністю. Він потрапляє в океани з дощем і змішується з бактеріями, перетворюючись на метилртуть.

Жодних стандартів для захисту продажів?

Хоча 80% французів споживають консервований тунець, чи невизначеність щодо стандартів спрямована виключно на захист продажу риби, представленої як здорова? «Незважаючи на тиск з боку рибної промисловості, тунець має значно нижчий вміст омега-3, ніж інші дрібні риби, такі як сардини, оселедець або скумбрія. Тому немає жодних причин для здоров’я підтримувати цей рівень споживання цього виду або дозволяти вищий поріг». ртуті», – зазначає Bloom у своєму звіті. Звернувшись до Capital, Petit Navire не змогла надати роз’яснень. «Ми дізналися про цей звіт лише сьогодні вранці», – відповів бренд.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *