Протягом Національного тижня нирок, з 3 по 10 березня, Франс Рейн та Фонд нирок підвищують обізнаність про захворювання нирок, яке часто є тихим симптомом.
Тим часом, воно вражає кожного десятого француза.
Нефролог доктор Бріжит Ланц рекомендує уникати харчових добавок, які можуть бути токсичними для нирок.
Харчові добавки іноді використовуються для боротьби зі стресом або як вітамінна добавка, особливо взимку, коли наша імунна система ослаблена. Хоча вони доступні без рецепта, їх слід використовувати з обережністю.
Лікар може призначити короткочасний курс харчових добавок; регулярний прийом цих речовин та так званих «лікарських» трав (трав’яних чаїв, ефірних олій тощо) без консультації з лікарем може мати шкідливий вплив на функцію нирок. Тому Фонд нирок та Франс Рейн радять уникати самолікування та, загалом, використання будь-яких продуктів з невизначеними інгредієнтами.
«Харчові добавки не є необхідними», – попереджає доктор Ланц, нефролог. «Кілька років тому люди, які намагалися схуднути, пили китайські трав’яні чаї та харчові добавки. У деяких розвивалася термінальна стадія ниркової недостатності», — каже спеціаліст.
Запальна реакція
Ці безрецептурні речовини можуть викликати запальну реакцію в нирках («біль у нирках»), що призводить до ниркової недостатності. Ці інгредієнти також можуть спричинити утворення каменів у нирках і навіть ниркову недостатність. Це стосується вітаміну С, вітаміну D та добавок з високим вмістом білка. Щоб забезпечити достатнє споживання вітаміну С, доктор Ланц рекомендує регулярно пити свіжовичавлений апельсиновий або лимонний сік і, загалом, коригувати свій раціон, щоб забезпечити організм необхідними вітамінами. Він також застерігає від «чудодійних дієт», що пропонуються в Інтернеті, де регулярного прийому капсул достатньо для досягнення схуднення. «Ці продукти повні хімікатів. Ви не знаєте, що в них міститься».