Тиждень не черствіють! Пиріжки «Корона» — дуже добре тісто і божественна начинка

Вирішила приготувати пухкенькі пиріжки з ягідною начинкою.

Тісто для них виходить надзвичайно вдале:

замішується швидко, довго не черствіє, а самі пиріжки можна і в духовці спекти, і на сковорідці підсмажити.

Я ж обрала солодкий варіант з ягодами. Хочете несолодкі – просто зменшуйте кількість цукру в тісті.

Інгредієнти:

Тісто:

  • молоко тепле – 250 мл
  • дріжджі живі – 20 г
  • цукор – 80 г
  • яйце – 1 шт.
  • ванільний цукор – 1 ч. л.
  • олія – 30 мл
  • масло вершкове м’яке – 40 г
  • борошно – 500 г
  • сіль – 1/2 ч. л.

Начинка:

  • черешня – 700 г (вага з кісточками)
  • цукор – 75 г або за смаком
  • крохмаль – 30 г

Для змащення:

  • жовток – 1 шт.
  • молоко – 1-2 ст. л.

Крихта:

  • борошно – 50 г
  • цукор – 30 г
  • масло вершкове – 30 г

Приготування:

Тісто:

Готую спочатку опару. У мене тепле молоко – не гаряче й не холодне, а саме приємно тепле. Додаю в нього 2 чайних ложечок цукру з усієї норми, кришу туди живі дріжджі. Якщо будете брати сухі швидкодіючі, то їх потрібно втричі менше. Сюди ж підсипаю 2 столові ложки просіяного борошна, перемішую вінчиком і залишаю на 15–20 хвилин на столі. Нехай дріжджі оживають і починають працювати.

У велику окрему миску вбиваю яйце, додаю цукор, ванільний цукор, пару ложок олії (трохи залишаю для замісу) та шматочок м’якого вершкового масла. Все добре перемішую. Вливаю сюди опару і знову перемішую. Просіяне борошно з сіллю додаю поступово. Замішую спочатку ложкою, далі руками. Якщо липне – змащую руки олією.

Тісто виходить дуже м’яке, еластичне, піддатливе, збираю у кулю, змащую зверху й знизу олією, кладу у пакет, випускаю повітря, зав’язую і – увага – опускаю в теплу воду (приблизно 37–38°С).  Через 30–40 хвилин кулька тіста спливає на поверхню – значить, готове! Я витягую його, обсушую паперовим рушником і викладаю на стіл.

Тісто ділю приблизно на 8 шматочків. Кожен шматочок підкочую в рівненький колобок і даю їм ще піднятися хвилин 20, прикривши пакетом.

Начинка:

У мене сьогодні черешня, але підійде будь-яка ягода – вишня, полуниця, смородина чи навіть чорниця. Головне – якщо ягода кисла, цукор регулюйте на свій смак. З черешень я виймаю кісточки, а самі ягоди розрізаю навпіл, бо вони в мене крупні. Складаю в каструлю, засипаю цукром і додаю крохмаль. Перемішую і залишаю трохи постояти, щоб пустили сік. Тепер ставлю на вогонь, прогріваю до загустіння начинки, постійно помішуючи. Потім охолоджую у мисці.

Кожну кульку тіста розкатую або розтягую руками кожен кружечок, викладаю по дві чайні ложечки ягідної начинки й ретельно защипую краї. Можна зробити косичку, а можна просто перевернути пиріжок швом донизу – так він точно не розійдеться.

Викладаю заготовки на деко з пергаментом, змащую збитим жовтком з молоком і посипаю солодкою крихтою (борошно + цукор + холодне масло, перетерті в крихту).

Духовку розігріваю до 180 градусів і відправляю пиріжки хвилин на 20–25 хвилин. Орієнтуюсь на колір – як тільки стали рум’яними, можна діставати. Пиріжки вийшли пухкі, м’які, з ніжним солодким ароматом.

Я впевнена, що від цієї смакоти сьогодні нічого не залишиться – домашні вже сидять і чекають на чай. Аромат такий, що встояти неможливо.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *