Вирішила приготувати пухкенькі пиріжки з ягідною начинкою.
Тісто для них виходить надзвичайно вдале:
замішується швидко, довго не черствіє, а самі пиріжки можна і в духовці спекти, і на сковорідці підсмажити.
Я ж обрала солодкий варіант з ягодами. Хочете несолодкі – просто зменшуйте кількість цукру в тісті.
Інгредієнти:
Тісто:
- молоко тепле – 250 мл
- дріжджі живі – 20 г
- цукор – 80 г
- яйце – 1 шт.
- ванільний цукор – 1 ч. л.
- олія – 30 мл
- масло вершкове м’яке – 40 г
- борошно – 500 г
- сіль – 1/2 ч. л.
Начинка:
- черешня – 700 г (вага з кісточками)
- цукор – 75 г або за смаком
- крохмаль – 30 г
Для змащення:
- жовток – 1 шт.
- молоко – 1-2 ст. л.
Крихта:
- борошно – 50 г
- цукор – 30 г
- масло вершкове – 30 г
Приготування:
Тісто:
Готую спочатку опару. У мене тепле молоко – не гаряче й не холодне, а саме приємно тепле. Додаю в нього 2 чайних ложечок цукру з усієї норми, кришу туди живі дріжджі. Якщо будете брати сухі швидкодіючі, то їх потрібно втричі менше. Сюди ж підсипаю 2 столові ложки просіяного борошна, перемішую вінчиком і залишаю на 15–20 хвилин на столі. Нехай дріжджі оживають і починають працювати.
У велику окрему миску вбиваю яйце, додаю цукор, ванільний цукор, пару ложок олії (трохи залишаю для замісу) та шматочок м’якого вершкового масла. Все добре перемішую. Вливаю сюди опару і знову перемішую. Просіяне борошно з сіллю додаю поступово. Замішую спочатку ложкою, далі руками. Якщо липне – змащую руки олією.
Тісто виходить дуже м’яке, еластичне, піддатливе, збираю у кулю, змащую зверху й знизу олією, кладу у пакет, випускаю повітря, зав’язую і – увага – опускаю в теплу воду (приблизно 37–38°С). Через 30–40 хвилин кулька тіста спливає на поверхню – значить, готове! Я витягую його, обсушую паперовим рушником і викладаю на стіл.
Тісто ділю приблизно на 8 шматочків. Кожен шматочок підкочую в рівненький колобок і даю їм ще піднятися хвилин 20, прикривши пакетом.

Начинка:
У мене сьогодні черешня, але підійде будь-яка ягода – вишня, полуниця, смородина чи навіть чорниця. Головне – якщо ягода кисла, цукор регулюйте на свій смак. З черешень я виймаю кісточки, а самі ягоди розрізаю навпіл, бо вони в мене крупні. Складаю в каструлю, засипаю цукром і додаю крохмаль. Перемішую і залишаю трохи постояти, щоб пустили сік. Тепер ставлю на вогонь, прогріваю до загустіння начинки, постійно помішуючи. Потім охолоджую у мисці.
Кожну кульку тіста розкатую або розтягую руками кожен кружечок, викладаю по дві чайні ложечки ягідної начинки й ретельно защипую краї. Можна зробити косичку, а можна просто перевернути пиріжок швом донизу – так він точно не розійдеться.

Викладаю заготовки на деко з пергаментом, змащую збитим жовтком з молоком і посипаю солодкою крихтою (борошно + цукор + холодне масло, перетерті в крихту).
Духовку розігріваю до 180 градусів і відправляю пиріжки хвилин на 20–25 хвилин. Орієнтуюсь на колір – як тільки стали рум’яними, можна діставати. Пиріжки вийшли пухкі, м’які, з ніжним солодким ароматом.
Я впевнена, що від цієї смакоти сьогодні нічого не залишиться – домашні вже сидять і чекають на чай. Аромат такий, що встояти неможливо.
