Кавомашини дозволяють швидко приготувати каву. Але капсули, які ми використовуємо,
містять фуран. Згідно з дослідженням, ця речовина потенційно канцерогенна.
Це напій, який ми п’ємо майже щодня. Чи може кава, коли вона контактує з капсулами, бути
небезпечною для нашого здоров’я? Питання знову було порушено після запиту читача Libération ,
який зв’язався з CheckNews.
Щоб оцінити їхню потенційну небезпеку для здоров’я, у 2013 році Французьке національне
агентство з безпеки харчових продуктів (ANSES) та журнал «60 мільйонів споживачів» провели
дослідження . Було проаналізовано десять марок капсул. «Ми дослідили, кількісно визначили та порівняли зі значеннями традиційної фільтрованої кави близько тридцяти хімічних забруднювачів, які ймовірно мігрують з капсули в рідку каву », – можна прочитати на вебсайті асоціації споживачів.
Присутність фурану, небезпечної сполуки?
Підсумок: чотири чашки еспресо на день не перевищують 0,3% тижневої дози алюмінію, речовини, відомої своєю токсичністю. Те саме стосується шести інших металів, що досліджуються: вони не піддають споживачів впливу понад 0,8% від допустимого порогу. Таким чином, ці речовини не становлять ризику для здоров’я тих, хто п’є каву в капсулах.
Але фуран був виявлений у всіх зразках кавових капсул. ANSES класифікує його як «можливий канцероген» і може спричинити довготривале пошкодження печінки . Це речовина, яка утворюється за високих температур, а також під час обсмажування. «Жодних висновків зробити не можна», – вважає ANSES, наголошуючи на її дуже високій летючості. Тривають дослідження, щоб «більш точно охарактеризувати цю сполуку » .
Вищий рівень кофеїну
Що, якби найнебезпечнішою речовиною в кавових капсулах був кофеїн ? Дослідження показало, що кавові капсули містять його в середньому вищу концентрацію, ніж фільтрована кава. «Хоча жодна кава в нашому дослідженні не піддавала споживача впливу рівнів, що перевищують рекомендовані, рівні кофеїну можуть варіюватися від одного до трьох разів між двома типами капсул», – йдеться у прес-релізі 60 Million.
Однак ANSES зазначає, що «розробка еспресо-машин може мати наслідки для впливу кофеїну на споживачів, якщо цю каву вживатимуть у тих самих кількостях, що й традиційну ». Підозри щодо капсульної кави ще не доведені. Тому кавові виробники можуть продовжувати користуватися своїми кавовими машинами.
