Цей рецепт від моєї мами! У нашому записнику він записаний, як: “помідори по-маріупольськи”. Готуються легко, без стерилізації, без оцту із пряним базиліком, який довершує смак неймовірно смачного маринаду.
Інгредієнти:
На 0,5 л. банку:
- помідори ( сьогодні у мене чері, можуть бути звичайні стиглі та щільні)
- кріп – парасолька
- часник – 2 зуб.
- петрушка – гілочка
- базилік – листя/гілочка
- сіль – 1/2 ч. л.
- цукор – 2 ч. л.
- лимонна кислота – 1/6 ч. л.
Приготування:
Спочатку готую баночки. Вони в мене сухі й чисті. На дно кладу кріп або парасольку. Далі часничок. У мене великий, тож ріжу кожен зубчик навпіл. Потім кладу гілочку петрушки, і кілька листочків базиліку. Так готую основу у кожній банці. Вкладаю помідори в банку щільно. Заливаю окропом банки по вінця. Залишаю півлітрові баночки на 10 хвилин, літрові – на 15 хвилин.

Потім беру кришку з дірочками (у кого є, хто не має, просто зливайте обережно) й зливаю воду у каструлю. З неї я зараз приготую маринад. Тим часом в кожну банку до помідорів кладу сіль, цукор.
Воду ставлю знову на вогонь. Як тільки закипить, заливаю у банки. Знову залишаю на 10 хвилин – для півлітрових банок, 15 хвилин – для літрових.

Після другої води зливаю її знову і знову кипʼячу. Але перед третім заливанням додаю в кожну банку лимонну кислоту: ⅓ ч. ложки — на літрову банку, приблизно ⅙ ч. ложки — на півлітрову. Заливаю киплячим маринадом востаннє. Закриваю кришками.

Перевертаю догори дном, легенько покручую баночку, щоб розчинилися сіль і цукор. Тепер гарненько закутую банки рушниками. Помідори мають охолонути повільно. А далі на полицю. Через тиждень можна вже смакувати!
