Подруга зі села навчила готували «Правильні пиріжки». Вперше таке тісто бачу

Сьогодні готую ті самі красиві пиріжки з картоплею, що тануть у роті! Ділюсь з вами цим рецептом, бо він ідеальний – тісто виходить м’яке, тоненьке, начинки багато, а самі пиріжки рум’яні!

Інгредієнти:

Тісто:

  • 200 г тепле молоко
  • 200 г тепла вода
  • 1 ч. л. солі з гіркою
  • 1.5 ст. л. цукор
  • 50 г вершкове масло
  • 1 ч. л. сухі дріжджі
  • 600 г борошно

Начинка:

  • 500 г картопля очищена
  • сіль та чорний перець за смаком
  • 3 ст. л. молока
  • кріп за бажанням

Приготування:

Начинка:

Картоплю, чищу й ріжу, як завжди роблю на пюре. Ставлю варитися до готовності. Коли картопля вже м’яка, зливаю зайву воду, додаю чорний перець, сіль за смаком і молоко. Мну товкачкою до однорідного пюре. Наприкінці підсипаю трішки свіжого кропу — він додає такого домашнього аромату, але це вже за бажанням. Все, начинка готова.

Тісто:

Наливаю в глибоку миску теплого молока й одразу туди ж теплої води. Додаю сіль та цукор. Розтоплюю вершкове масло і вливаю в молочну суміш. Додаю сухих дріжджів. Все це гарненько перемішую вінчиком, щоб дріжджі ожили й почали працювати. Далі підсипаю просіяне борошно. Починаю замішувати тісто руками, відчуваю, як воно стає м’яким і ніжним. У кінці змащую тісто олією, щоб воно не підсихало, накриваю рушником і ставлю в тепле місце. Хай собі росте, максимум на 1 годинку.

Тісто за цей час гарно підросло. Ділю його на рівні шматочки — в мене вийшло десь 20–22 пиріжки. Щоб тісто не підсихало, одразу накриваю його пакетом або рушником. Якщо цього не зробити, з’явиться корочка, і працювати буде важче. Беру шматочок тіста, злегка придавлюю з обох боків, розкачую, кладу всередину щедру ложку начинки і гарненько защипаю краї. Готові заготовки знову прикриваю рушником, щоб чекали своєї черги на сковорідці.

На сковорідку наливаю побільше олії й добре її розігріваю. Смажу пиріжки. Так олія вкриває їх з усіх боків, і вони виходять із красивою золотистою скоринкою. Щойно зняла зі сковорідки — одразу кладу на паперові серветки, щоб увібрали зайвий жир.

Тісто з вершковим маслом у складі робить ці пиріжки особливо м’якими навіть після того, як вони охолонуть. А запах… Ну ви самі зрозумієте, коли приготуєте — сусіди обов’язково заглянуть «на хвилинку»!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *