Справжня «Гордість» моїх заготовок. Вся родина просить добавки, а всі сусіди — рецепт

Сьогодні готуватиму просту, але надзвичайно смачну заготовку на зиму — баклажани з перцем та часником. Рецепт перевірений, а результат завжди виходить ароматний, соковитий і з таким смаком, що ложку зупинити важко.

Інгредієнти:

  • Баклажани 2 кг.
  • Вода 3 л.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Перець болгарський 2 кг.
  • Часник 100 г

Маринад:

  • Вода 1 л.
  • Сіль 50 г
  • Цукор 150 г
  • Оцет яблучний 6% 150 г ( 9% – 100 г)
  • Олія 200 г
  • Лавровий лист 5 шт.
  • Перець духмяний горошок 15 шт.
  • Перець чорний горошок 12 шт.

Приготування:

Баклажани гарненько мию, шкірку не чищу — мені подобається, коли вона залишається, але ви дивіться на свій смак. Кожен баклажан ріжу на чотири частини, а потім на акуратні скибочки. Перекладаю їх у велику миску. У каструлю наливаю 3 літри води, додаю 1 столову ложку солі й добре розмішую, щоб кристали розчинилися. Заливаю цією водою баклажани, накриваю кришкою, а зверху ставлю щось важке — можна тарілку з банкою води. Так вони стоятимуть 30 хвилин, щоб вийшла гіркота.

Перець болгарський теж мию, видаляю серцевини та ріжу шматочками приблизно такого ж розміру, як і баклажани. Складаю його в іншу миску і поки залишаю. Тепер часник чищу і ріжу тонкими пластинками. Баклажани тим часом вже настоялися — зливаю з них воду.

Маринад:

У каструлю наливаю 1 літр води, додаю солі, цукру, оцту, олії, лаврових листків, горошини чорного та духмяного перцю. Ставлю на вогонь, даю закипіти й тримаю 1 хвилину. У киплячий маринад частинами відправляю баклажани й бланшую їх по 1 хвилині. Роблю це в три заходи — маринаду небагато, тож так зручніше. Дістаю у миску. Тепер так само бланшую перець, теж по 1 хвилині, але вже у два заходи.

Коли всі овочі готові, починаю розкладати їх у банки: спочатку трохи часнику, потім шар баклажанів, далі перець — і так чергую до самого верху. У мене вийшло 4 літрові банки (або 8 півлітрових).

Маринад, що залишився у мисках з овочами, виливаю в каструлю до того маринаду, в якому вони бланшувалися, і ставлю на вогонь. Даю закипіти й заливаю ним банки з баклажанами та перцем. Накриваю кришками. Все, що лишилося — виливаю, більше не знадобиться.

На дно великої каструлі кладу рушник, ставлю банки, заливаю водою й доводжу до кипіння. Стерилізую літрові банки 20 хвилин, півлітрові — 10 хвилин. Потім закатую, перевертаю догори дном, закутую в ковдру й залишаю до повного охолодження.

Виходить чудова закуска — баклажани з перцем і часником мають кисло-солодкий смак, ніжний аромат і зберігаються просто в шафі при кімнатній температурі. Взимку вони ідеально смакують із м’ясом чи будь-яким гарніром.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *