Що, якби ви подбали про свій кишковий транзит? Харчові волокна, які є представниками родини вуглеводів, допомагають регулювати його, а також запобігають ожирінню, діабету та підвищенню рівня холестерину. Яким десятьом продуктам слід віддати перевагу? Ми підбиваємо підсумки.
Проблеми з травленням, біль у шлунку… Для здорового випорожнення кишечника рекомендується перейти на дієту, багату на клітковину . Ці речовини належать до родини вуглеводів і поділяються на дві категорії: розчинна та нерозчинна клітковина.
Розчинна та нерозчинна клітковина: відмінності та переваги
Перші називаються розчинними, оскільки вони розчиняються у воді. До них належать пектини, камеді та слизові речовини. Коли ці волокна контактують з рідинами, вони перетворюються на своєрідний гель, який сприяє ковзанню їжі під час травлення. Серед їхніх найпомітніших переваг – вони обмежують всмоктування жирів , холестерину та знижують рівень цукру в крові.
Лігнін, целюлоза та геміцелюлоза належать до категорії нерозчинних волокон, які не розчиняються у воді. Як і маніока , вони сприяють транзиту, особливо у випадках запорів , і прискорюють відчуття ситості, тим самим запобігаючи переїданню. Спосіб боротьби з ожирінням .
Споживайте більше клітковини
Незважаючи на їхню користь, французи споживають їх недостатньо: згідно з дослідженням NutriNet , опублікованим у 2012 році, чоловіки споживають 20 г/день, жінки – 18 г/день*, тоді як рекомендується споживати від 25 до 40 г/день. Важливо споживати обидва типи клітковини одночасно, особливо враховуючи, що вони містяться в одному продукті.
Щоб отримати достатню кількість клітковини, також подумайте про екзотичні фрукти! Наприклад, 100 грамів джекфрута покривають 11% вашої рекомендованої добової норми.