Помідори – популярний овоч, який можна вживати різними способами. Але як їх слід приготувати, щоб найкраще скористатися його багатим на клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти вмістом? Дієтолог-нутриціолог Магалі Ле Марделі пропонує відповідь.
Помідори, як фрукт, так і овоч, є головним інгредієнтом літа. Ми насолоджуємося ними як аперитивом у версії з помідорами чері, в салаті або навіть у гаспачо для освіжаючої закуски. Але помідори також можна їсти приготованими, і вони чудово смакують у стравах з фаршированими помідорами, соусі до пасти або навіть у смачному тарті. Помідори сповнені корисних властивостей і чудово впливають на наше здоров’я, але залежно від способу їх приготування, вплив на здоров’я різниться.
Які переваги помідорів?
« З точки зору дієти, помідори – це овоч, а не фрукт », – зазначає Магалі Ле Марделі. « Помідори дуже багаті на воду та лікопін, антиоксидант , який допомагає запобігти старінню клітин », – додає дієтолог. Згідно з одним дослідженням , помідори також мають захисний ефект проти раку простати.
Низькокалорійний, менше 20 ккал/100 г, помідор також містить мало цукру (2,48 г/100 г), що не заважає йому мати дуже популярний терпкий та солодкий смак. Його шкірка багата на клітковину, а помідор також дуже багатий на вітаміни С та Е, вітаміни групи В та вітамін А (бета-каротин), що сприяє належному функціонуванню імунної системи та клітин зору.
Чи варто їсти помідори сирими чи вареними?
Чому варто обрати? « Незалежно від того, чи їсте ви помідори сирими, чи вареними, вони мають цікаву харчову цінність, і нам потрібна одна порція сирих овочів і одна порція варених овочів щодня », – пояснює дієтолог. Однак вона зазначає, що якщо ви готуєте помідори, ви втрачаєте чутливі до тепла вітаміни, такі як вітамін С. « Однак, при термічній обробці помідори багатші на лікопін, який набагато краще вивільняється при нагріванні. Тому ідеально чергувати подачі продуктів і, звичайно, надавати перевагу сезонним продуктам », – додає Магалі Ле Марделі.
Чи можна їсти помідори щодня і як покращити їх перетравлення?
Незважаючи на численні корисні властивості, помідори, як приготовані, так і сирі, можуть бути важкими для травлення. « Цілком можна їсти помідори щодня, якщо ви добре їх переносите. Однак шкірка та насіння можуть викликати подразнення. Якщо у вас невелика чутливість, краще почистити помідори від шкірки та видалити насіння », – рекомендує дієтолог.