Чи варто їсти яйця з плямами

Чи траплялося вам таке, що ви розбивали яйце і виявляли всередині маленьку червону плямку крові?

Якщо так, то що ви з ним зробили?

Ви викинули яйце чи просто відмахнулися від нього та продовжили готувати?

Багато людей не впевнені, чи яйця з такими плямами все ще безпечні для вживання.

У цій статті ми пояснимо, чому з’являються ці плями, що вони означають і чи безпечні ці яйця для вживання.

Чи траплялося вам таке, що ви розбивали яйце і виявляли всередині маленьку червону плямку крові? Якщо так, то що ви з ним зробили? Ви викинули яйце чи просто знизали плечима та продовжили готувати з ним? Багато людей не впевнені, чи яйця з такими плямами все ще безпечні для вживання. У цій статті ми пояснимо, чому з’являються ці плями, що вони означають і чи безпечні ці яйця для вживання.

Чи безпечно їсти яйця з плямами крові?

Так, це так – якщо ці яйця правильно приготовані. Вони абсолютно нешкідливі та не призведуть до жодних захворювань. Ви можете продовжувати готувати їх як завжди. За бажанням, ви також можете використати кінчик ножа або щось таке ж маленьке, щоб видалити пляму перед приготуванням.

Крім того, яєчні білки можуть містити коричневі м’ясні цятки. Це маленькі шматочки тканини, які яйце підхоплює під час проходження через яйцепровід. Вони також абсолютно нешкідливі. З іншого боку, якщо яєчний білок червоного, рожевого або зеленого кольору, це яйце слід викинути. Це, ймовірно, означає, що в цьому яйці виросла потенційно небезпечна бактерія, яка може спричинити захворювання.

Скільки яєць мають кров’яні плями?

Менше 1% яєць містять кров’яні плями, і якщо ви купуєте яйця в продуктовому магазині, навряд чи ви на них натрапите. Це пояснюється тим, що процес сортування зазвичай виявляє та видаляє яйця з кров’яними плямами за допомогою методу, який називається «просвічування», коли яскраве світло використовується для виявлення дефектів. Як результат, яйця з кров’яними плямами рідко потрапляють до споживачів. Важливо зазначити, що це не проблема для здоров’я, а радше той факт, що ці яйця візуально непривабливі для людей.

Однак, зі свіжими фермерськими яйцями ви, швидше за все, випадково зіткнетеся з плямами крові. Ці яйця не проходять той самий процес сортування, а фермери не мають доступу до тих самих технологій. Крім того, коричневі яйця більш схильні до появи плям, оскільки їхня темніша шкаралупа ускладнює їх виявлення.

Чому на деяких яйцях є кров’яні плями?

Поширений міф полягає в тому, що кров’яні плями означають, що яйцеклітина була запліднена. Це неправдива інформація. Натомість кров’яні плями є результатом розриву крихітних кровоносних судин у яєчниках або яйцепроводі курки. Яйцепровід – це прохід між яєчниками та зовнішнім середовищем.

Плями крові можуть з’являтися як у жовтку, так і в білку яйця. Якщо пляма знаходиться в жовтку, це вказує на те, що кровотеча сталася в яєчнику, коли яйцеклітина вийшла з фолікула. ​​Якщо пляма знаходиться в білку, це означає, що кровотеча сталася після того, як яйцеклітина вийшла в яйцепровід.

Завжди правильно готуйте яйця

Окрім плям крові, завжди слід правильно зберігати та готувати яйця. Якщо ви купили яйця в магазині, зберігайте їх у холодильнику. Свіжі фермерські яйця можна залишати при кімнатній температурі, проте переконайтеся, що в місці їх зберігання не забагато світла та не надто тепло. Не вживайте яйця з тріщинами в шкаралупі – це чудова можливість для потрапляння бактерій у яйце. Після приготування яйця можуть зберігатися в холодильнику до одного тижня.

Коли ви готуєте, завжди мийте руки перед тим, як торкатися яєць. Мийте їх також після приготування. Готуйте яйця, доки жовток і білок не стануть твердими. Вживання будь-якої кількості сирих яєць збільшує ризик отруєння сальмонельозом. Якщо ви готуєте страву, яка вимагає використання недоварених або сирих яєць, обов’язково використовуйте пастеризовані яйця для лікування сальмонельозу та інших бактерій. Це також допоможе зменшити ризик розвитку харчового отруєння.

Під час транспортування яєць важливо підтримувати їх правильну температуру. Якщо ви пакуєте їх у ланч-бокс або кошик для пікніка, переконайтеся, що вони знаходяться в холодильнику або поруч із пакетом з льодом, щоб зберегти їх холодними. Також уникайте потрапляння на них прямих сонячних променів.

Зрештою, зверніть увагу на ознаки харчового отруєння, які включають блювоту, діарею та спазми шлунка. Також можуть виникнути інші грипоподібні симптоми, такі як біль у м’язах, головний біль та лихоманка. Якщо у вас виникли ці симптоми, зверніться до лікаря, який може забезпечити необхідне лікування вашої хвороби. Обов’язково відпочивайте та пийте достатньо води. Також гарною ідеєю буде повідомити про ваше харчове отруєння до FDA, оскільки це може бути одноразовим явищем або частиною більшої проблеми, яка може вплинути на багатьох людей.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *